Van harte welkom

Op deze blog vind je het laatste nieuws en stukjes die ik leuk vind om te delen. Ik ben een onregelmatige schrijver die als hij de tijd vindt even wat in elkaar prutst. Kijk voor meer info op www.frankdenhartog.com. Veel leesplezier,

groetjes

Frank

donderdag 22 oktober 2015

Typisch Nederlands

Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Wij lopen op klompen en eten kroketten, drop, aardappels/vlees/groente en brood met hagelslag.  Nederlanders luisteren naar muziek uit een draaiorgel. Of toch niet?
Mensen die voor langere tijd in het buitenland verblijven, kunnen het je zo vertellen: wat mis je het meest uit Nederland?
Maar wat is nu eigenlijk typisch Nederlands? En waar komen al 'onze' producten oorspronkelijk eigenlijk vandaan?
Veel van de typisch Nederlandse dingen blijken, als je terug gaat in de geschiedenis, helemaal niet uit Nederland te komen: zo komt de kroket oorspronkelijk uit Frankrijk, waar de Amsterdamse bakker Kwekkeboom ze tijdens een vakantie in 1909 tegen kwam.
De tulp is een van oorsprong Turkse bloem, die in 1612 door Nederlandse koopmannen naar Nederland werd meegenomen. De bloem bleek het in onze bodem goed te doen! Veel Nederlanders hebben er niet veel mee, maar het draaiorgel bestaat in Nederland al 130 jaar. In 1875 startte de Belg Leon Warniet met het verhuren van orgels. Drop, buitenlanders zijn niet erg gecharmeerd van! Wij eten drop maar wat graag. Het hoofdbestanddeel, zoet-houtwortel en Arabische gom, wordt al in Egypte al eeuwen gebruikt tegen hoesten. Een farao had drop al bij zich in zijn graf. Typisch Nederlands is de 'stamppot'  met veel aardappels. We eten aardappels natuurlijk ook graag als een patatje. Trouwens een Franse uit-vinding. De molen hebben we zelf ook niet uitgevonden, de eerste exemplaren stonden namelijk in China en PerziĆ«. Ze maalden er graan tot meel, terwijl de Nederlandse molens werden omgebouwd om water te pompen of hout te zagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten